Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Οι μικροί ταξιδιώτες ανεβαίνουν στο βουνό


Ζαχαρίας Παπαντωνίου

 

    Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου είναι ένας σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας τον Φεβρουάριο του 1877 και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γρανίτσα, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του. Το 1890 έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Τελείωσε το γυμνάσιο και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την οποία δεν τελείωσε ποτέ.  Αφοσιώθηκε από νωρίς στη δημοσιογραφία (που ήταν το μεγάλο του πάθος).
     Τον χαρακτήρισαν "πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου", ενώ αποτύπωσε στο χαρτί την ελληνική επαρχία, με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
    Ένα σημαντικό του έργο  είναι το βιβλίο του "Τα ψηλά βουνά" (1918), που γράφτηκε από τον συγγραφέα για να γίνει Αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού. Σήμερα θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ελληνικά αναγνωστικά. Σε αυτό το βιβλίο μια  παρέα 26 εννιάχρονων αγοριών αποφασίζουν να ακολουθήσουν την παρότρυνση του δασκάλου τους και ανεβαίνουν για να ζήσουν έναν-δύο μήνες στα βουνά της Ρούμελης. "Θα μάθετε τόσα πράματα", τους είχε πει εκείνος, "που ούτε το βιβλίο ούτε γω μπορώ να σας πω. Φτάνει να έχετε θάρρος, πειθαρχία, κατοικία, τροφή και την άδεια των γονιών σας".
(Πηγή: Βικιπαίδεια)
Στο βιβλίο "Τα Ψηλά βουνά" υπάρχει ένα ποίημα " Τσιριτίρι τσιριτρό" το οποίο έχει μελοποιηθεί. Απολαύστε το:


                                                       Βιβλίο             Τετράδιο Εργασιών
         
      
Η Κουμαριά


Πουρνάρια


Πάτησε την εικόνα και διάβασε το Αναγνωστικό της Γ' τάξης του Δημοτικού
"Τα ψηλά βουνά"



Κυριολεξία - Μεταφορά


Επανάληψη στην ορθογραφία