Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Η χελώνα Καρέττα -Καρέττα

 

 

      Η χελώνα Caretta Caretta διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο κεφάλι της. Είναι η μεγαλύτερη με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο, με μήκος περίπου 1 μέτρο και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά.  
     Οι χελώνες Caretta Caretta βρίσκονται στα νερά του Ιονίου και ειδικά στις παραλίες της Ζακύνθου στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.
     Κάθε 2- 3 χρόνια βγαίνει στη στεριά στις αρχές του καλοκαιριού και γεννάει γύρω στα 100 αυγά , που τα θάβει στην άμμο.
    Οι κυριότεροι κίνδυνοι που την απειλούν προέρχονται από τον άνθρωπο, καθώς μειώνονται συνεχώς οι παραλίες που μπορεί να γεννήσει και τραυματίζεται από τα σκάφη και τα δίχτυα των ψαράδων. Απειλείται από τη ρύπανση της θάλασσας. Ο θόρυβος και τα φώτα στην παραλία κάνουν τα νεογέννητα χελωνάκια να χάνουν το δρόμο.
Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους. 
(Πηγή: Βικιπαίδεια)

Η χελωνίτσα Καρέττα - Καρέττα και το παλιό Φολκσβάγκεν

( Χρήστος Μπουλώτης) 

 

  

Κάθε καλοκαίρι 2.500 χελώνες Καρέττα - Καρέττα έρχονται να γεννήσουν στις ελληνικές παραλίες. Στο χάρτη φαίνονται οι περιοχές αυτές με κόκκινο χρώμα. Παρατηρούμε ότι γεννάει αυγά και σε παραλίες της  Κρήτης.

http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2013/06/1.html

 Ένα πολύ τρυφερό βίντεο με τα μικρά χελωνάκια.