Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Νομίσματα και δεκαδικοί αριθμοί

Το 1992 πάρθηκε η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετηθεί ένα κοινό νόμισμα.  Το 1995 το ενιαίο νόμισμα ονομάστηκε "Ευρώ". Από το 2002 αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του Ευρώ στις συνδιαλλαγές μας. Το σύμβολο αυτό δημιουργήθηκε παίρνοντας ως βάση το πρώτο γράμμα της λέξης Ευρώπη δηλ. το γράμμα "ε", στο οποίο προστέθηκαν δύο οριζόντιες γραμμές (€). Οι γραμμές αυτές συμβολίζουν τη σταθερότητα του νέου νομίσματος και έχουν ως πρότυπο το σύμβολο του δολαρίου "$".

Τρία μέλη - κράτη της Ε.Ε. διατηρούν προσωρινά το εθνικό τους νόμισμα: η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία). Η κοινή όψη των κερμάτων είναι δημιούργημα ενός Βέλγου καλλιτέχνη, του Λικ Λικς.
 

Τα 7 χαρτονομίσματα  απεικονίζουν πύλες, παράθυρα και γέφυρες από διάφορες καλλιτεχνικές τάσεις ώστε να μην υπάρχουν διαφωνίες από τα κράτη - μέλη της Ένωσης.
Επίσης υπάρχει σε κάθε χαρτονόμισμα χάρτης της Ευρώπης και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής κοινότητας.
                   

 
Υπάρχουν 8 κέρματα των 1 , 2 , 5 , 10 , 20 , 5 (Λεπτών) και 1 , 2 Ευρώ.
Τα κέρματα έχουν μια Ευρωπαϊκή και μια Εθνική όψη. Η κοινή όψη των κερμάτων αντιπροσωπεύει τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο εγκάρσιες γραμμές όπου εμφανίζονται τα αστέρια της Ευρωπαϊκής σημαίας. Όλα τα κέρματα φέρουν την Ευρωπαϊκή τους όψη ίδια. Η Εθνική όψη ποικίλει από χώρα σε χώρα , ωστόσο όλα τα κέρματα Ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ζώνης Ευρώ.

                                   Τα Ευρώ μπορούμε να τα γράψουμε:
  • χωριστά τα ευρώ και χωριστά τα λεπτά (π.χ. 5 ευρώ και 25 λεπτά)
  • ως δεκαδικό αριθμό (π.χ. 5,25 ευρώ)
  • ως ακέραιο αριθμό,εφόσον τα μετατρέψουμε σε λεπτά (π.χ. 525 λεπτά)


Παιχνίδια με το ευρώ

(Πάτησε στις λέξεις για να παίξεις τα παιχνίδια)

Δώσε τα νομίσματα για να αγοράσεις.

Ρέστα παρακαλώ... 

Προσπάθησε να αγοράσεις οχτώ προϊόντα δίνοντας ακριβώς τα νομίσματα.

Τρέχα κέρδισε ευρώ. Πρόσεξε όμως τις παγίδες. 

Πηγή: Εγκύκλιος Παιδεία


Δεν υπάρχουν σχόλια: