Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Την Πέμπτη 14/4/2016 η Δ' τάξη του σχολείου μας θα επισκεφτεί το Μουσείο Καζαντζάκη και θα γνωρίσει το ταξιδιωτικό του έργο. Πριν όμως την επίσκεψη ας μάθουμε λίγα πράγματα για τη ζωή του μεγάλου μας συγγραφέα...

Ο Νίκος Καζαντζάκης


    Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, εποχή κατά την οποία το νησί αποτελούσε ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του καταγόμενου από το χωριό Βαρβάροι (σημερινή Μυρτιά, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Καζαντζάκη) εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού, Μιχάλη Καζαντζάκη  και της Μαρίας Χριστοδουλάκη με καταγωγή τον νομό Ρεθύμνου. Είχε δύο αδελφές, την Αναστασία  και την Ελένη, και έναν αδελφό, τον Γιώργο , που πέθανε σε βρεφική ηλικία. 
      Στο Ηράκλειο έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωση κι έπειτα το 1897 γράφτηκε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στη Νάξο, όπου διδάχθηκε τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα και ήρθε σε μία πρώτη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Το 1899 επέστρεψε στο Ηράκλειο και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1902 πήγε στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1906 πήρε το δίπλωμα του διδάκτορα της Νομικής με άριστα. 
     Το 1906 πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το μυθιστόρημα Όφις και Κρίνο (με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή).Παράλληλα αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά υπό τα ψευδώνυμα Ακρίτας, Κάρμα Νιρβαμή και Πέτρος Ψηλορείτης, ενώ το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι
   Ο Καζαντζάκης ήταν ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους `Ελληνες πνευματικούς ανθρώπους, ενώ τα πολύ συχνά ταξίδια που πραγματοποιούσε στο εξωτερικό δεν του επέτρεψαν σχεδόν ποτέ να μείνει σταθερά στην Ελλάδα για πολύ καιρό.
     Σημαντικά γεγονότα της ζωής του Καζαντζάκη ήταν η υποψηφιότητα του για την απονομή των Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947 και το 1957 (τη χρονιά του θανάτου του), καθώς και το βραβείο Ειρήνης που του δόθηκε ένα χρόνο πριν το θάνατο του, στη Βιέννη.

    Μετά τον θάνατό του στη Γερμανία, στις 26 Οκτωβρίου 1957, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, η ταφή έγινε στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:
Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

Έργα του:
Μυθιστορήματα: “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, “Ο Καπετάν Μιχάλης”, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο φτωχούλης του Θεού”, “Οι Αδερφοφάδες”.
Αφηγήματα: “`Οφις και κρίνο”, “Η αρρώστια του αιώνος”, “Ασκητική”, “Αναφορά στον Γκρέκο”.
Ταξιδιωτικά: Τα έργα του τα οποία αναφέρονται σε χώρες τις οποίες επισκέφθηκε, συγκεντρώθηκαν κάτω από το γενικό τίτλο “Ταξιδεύοντας”. Εδώ έχουμε περιγραφές και σχόλια για την “Αγγλία”, “Ισπανία”, “Ιαπωνία - Κίνα”, “Ιταλία - Αίγυπτο - Σινά” κ.α.
Ποιητικά : “Τερτσίνες”, “Οδύσσεια”. 


                        Η τελευταία συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη  


                                   Η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: